Till Sveras hemsida  
 
Årskavalkad 2006 - Classic Offshore
 

Det har varit en innehållsrik sommar för Classic Offshore 2006. Det började med en träff på Slagsta Marina i Juni. Uppslutningen var bra och solen strålade. Framförallt var det många av V8 fantasterna som dök upp med båt. Det fanns också möjlighet för intresserade att göra en frivillig besiktning av båten (motsvarande tävlingsbesiktning). Som vanligt i Juni höll en del fortfarande på och kämpade med sina projekt men flera dök upp ändå utan båt för att träffa ”de andra dårarna”.

 
 
Ricky Berg tog familjebåten (Smuggler 28) till träffen eftersom renoveringen fortfarande pågår av hans Gilbert 21 (f.d. Jan Ruthman´s som totalsegrade i Roslagsloppet 1972, 73 och 74). Tomas Wallin luftade den kompressormatade Pantera 28:an och Leif-Ivan den ”diskreta” lilla Wellcraft Corsa’n.

 

 
Sedan var det dags för Roslagsloppet i början av Augusti. Här blev en debutant dubbelsegrare! Klas Hägglund från Borlänge vann både idealfart (närmast förvald snittfart) och ”Mest tidstypiska båt” med sin Nimo 15. Per Benson, som höll i prisutdelningen, pratade till och med om att han fick en tår i ögonvrån när han tittade på båten för det kändes som att vara förflyttad tillbaks till 1960- talet. Här var det inte några GT- stolar eller sånt. Det var hel soffa fram som gällde. Klas som till vardags bl.a. är basist i Sky High löste finansieringen på lite annorlunda sätt. Claes Yngström (gitarrist och sångare i Sky Hight) kom på idén: ”Vi ordnar en sponsorspelning”. Så åtminstone i Borlänge visste alla när årets Roslagslopp skulle gå..
 
 
Tvåa i båda momenten kom Olof Nyström med sin Gilbert 21. Speakern Magnus Plathin berättade mycket och engagerat om Gilbert 21 (undrar om det berättades så mycket om någon annan båt i hela tävlingen). Ni kan gissa vad Magnus själv har för båt... Olof fick många pokaler att lasta in i sin Gilbert efter prisutdelningen. Han tog nämligen förstaplatsen i ”Mest tidstypiska båt” 2005 men kunde tyvärr inte vara med på prisutdelningen förra året. Alltså fick han pokalen nu i stället.
 
 
Två veckor senare var det dags för Nynäs Offshore. Här var en riktig veteran i Classic Offshore som tog hem dubbelseger. Ola Sjöberg vann med sin Joker 24 Booster. Den här båten åkte Rune Runbjer med i VM 1982. Den gången slutade det med en andraplats. Men Ola åkte ordentligt fort också. Han hade en snittfart på 60 knop!!!
 
 
I slutet av September var det så dags för Vaxholm. Här blev det dubbelt Classic genom att det samtidigt kördes Classic rundbana.
Den här gången blev det en veteran i racing, men ny i Classic Offshore som knep en dubbelseger. Gunnar Olderin åkte i ett gammalt 2-liter inombordarekipage - Oldenburg 21 med Volvo B19. Och Gunnars dotter passade på att göra debut som navigatör. En mycket lyckad debut eftersom de kom närmast sin valda snittfart!
 
 
Olof Nyström tog andraplatsen i båda momenten och passade på det sättet på att samla på sig ännu fler pokaler (han är definitivt årets pokalsamlare nummer ett i Classic Offshore). Något som var lite ovant för de flesta offshoreåkarna i Vaxholm var att man använde klockstart. Men allt gick bra och det blev ett mycket publikvänligt race. Titta gärna på filmen som Olof Nyström tog inifrån sin båt under tävlingen.
 
  Tillbaka till Marina Uppdrag