Classic Offshore

Hej alla Classic Offshore intresserade.

Att Classic Offshore i Roslagsloppet 2005 blev något riktigt trevligt var både deltagare och de funktionärer från ÖRK som jag talade med helt överens om. Fyra startande båtar kanske inte låter så mycket, men oturen förföljde mer än en av dem som verkligen ställt in sig på att åka. En hamnade på operationsbordet för gallan, en fick hela sommarsemestern indragen p.g.a. ett stort kundprojekt, en annan hade tillökning i familjen som började vilja komma ut tidigare än beräknat och en sköt motorn, o.s.v. Men fyra åkare kom till slut till start (åtminstone två av dessa hade kämpat in i det allra sista för att få ihop grejorna). För Classic Offshore var första tävlingsmomentet redan under fredagens besiktning då ”Mest tidstypiska båt” röstades fram av deltagarna. Flest röster fick Olof Nyströms läckra Gilbert 21. ”En klassisk båt i ett klassiskt skick” som en av de röstande skrev i sin motivering. Tvåa kom Ola Sjöberg med sin fina Joker 24.
På lördagen startade själva loppet. I Classic Offshore gällde det att komma så nära den snittfart man själv valt som möjligt. Här vann Lennart Lönnberg och Lasse Häggblom med en Cigarette 38. De var bara 0,9 knop ifrån sin idealfart på den 78 Nm långa banan. Tvåa kom Niclas Hagberg och Matz Nilsson i en Argo 19. Det var förresten några åskådare som fällde kommentaren ”Om de lagt in manöverprov i tävlingen så hade det här varit den givna vinnaren” när de såg Niclas manövrera i hamnen.

Classic Offshore som klass fick mycket uppmärksamhet. Både från publiken och av en väl påläst speaker som berättade om båtarna. Dessutom har det skrivits om Classic Offshore i både Expressen och Vi Båtägare.

När deltagarna summerade intrycken efteråt så var alla överens om två saker:
- Tävlingsformen var helt rätt
- Det var skitkul !!!

Till sist vill jag ge ett varmt tack till alla deltagare och till ÖRK.

Av Olof Renström
Foto Björn Langbäck

 

Tillbaka till Classic